Jeg har ofte lurt på hvordan bedriftene jeg har med å gjøre i hverdagen påvirker miljøet.

Hva er klimaavtrykket til SPAR-butikken min, nettbutikken vpg.no, eller Coffeeberry, med byens beste kaffi? Har de en bærekraftsstrategi? Er de miljøfyrtårn? Hvor mye Co2 genererer virksomheten?

Tenk om folk enkelt kunne bruke klimapåvirkning som et vurderingskritterie når de velger hvilken butikk, rørlegger eller bilverksted de skal velge? 🤔

For å finne ut av dette laga jeg soom.no.

Soom.no

Soom.no er en oversikt over klimaavtrykket, representert i utslipp av Co2 ekvivalenter,til alle bedrifter i hele Norge (nesten).

Her er klimaavtrykket til min lille virksomhet:

Klimaavtrykk iJas AS
Mitt klimaavtrykk basert på ansatte, omsetning, bransje og reiseaktivitet.

På nettsiden kan det søkes etter bedriftsnavn eller organisasjonsnummer. Det er ikke mulig å lage et komplett klimaregnskap for alle virksomheter, dessverre. Beregningen forutsetter at virksomheten har levert regnskap med driftsinntekter og bare aksjeselskap støttes.

Hvordan beregningen gjøres kan du lese om på soom.no (klikk på “Om beregningsmetoden”), men kort sagt hentes data fra Brønnøysund og Statistisk sentralbyrå og et par andre plasser slik at beregningen kan gjøres.

Klimaavtrykket uttrykkes i Co2 ekvivalenter og fordeles på scope typisk for den aktuelle bransjen. Dette er så klart bare en estimat og er garantert ikke riktig, men det er ikke feil heller 🤓

Åpenhetsloven

Litt av inspirasjonen til soom.no er Åpenhetsloven. Denne loven krever at bedrifter må rapportere sin egen påvirkning på blant annet miljø.

Men problemet er jo at dette blir publisert i lange rapporter som ingen finner eller gidder å lese før man går på butikken eller kjøper kaffi på vei til jobb.

Med soom.no er informasjonen litt lettere tilgjengelig.

Hvis jeg var president i EU 🤴🏻 ville jeg bestemt at ESG rapportering skulle hatt et standardisert format og protokoll slik at informasjonen ble lett tilgjengelig for alle (både mennesker og maskiner).

…men intill det skjer, har vi soom.no. Sjekk dine goto-bedrifter.

#likogdel