Alle bedrifter må ha en daglig leder (CEO), også startups. Men hva skiller en startup-CEO fra en CEO i en etablert bedrift?

startup ceo
ceo i startup

Kanskje er det også litt skummelt å ta på seg ansvaret som CEO i en ekte bedrift. Ansvar for regnskap, HR, styrearbeid og mye annet som bare indirekte har noe med produktet eller tjenesten startuppen leverer, følger med CEO-tittelen.

“Daglig leder er en norsk selskapsrettslig tittel som tilegnes den personen i en bedrift som anses ansvarlig for selskapets daglige drift og ledelse.”

Men må det være sånn? Mark Zuckerberg hadde ikke akkurat mastergrad i CEO-ting…

Jeg mener at som gründer er CEO tittelen ikke noe å være redd for!

De viktigste oppgavene til en startup-CEO

En gründerbedrift i etableringsfasen eller vekstfasen er veldig forskjellig fra en etablert bedrift. Derfor er det også andre egenskaper man bør legge vekt på ved valg av CEO.

Administrative oppgaver er mindre viktig. Det er to (tre) hovedoppgaver for daglig leder i en startup:

1. Tiltrekke seg talent

Som daglig leder i en tidligfasebedrift bør man kunne identifisere og tiltrekke seg de menneskene med riktig kompetanse som kreves for å vokse og bli bedre.

For å få til dette må man ha en klar visjon samt kjenne nisjen til startuppen svært godt. Medlemmer av gründerteamet har ofte det som skal til.

2. Tiltrekke seg investorer

Det er vanskelig å vokse -og å få tak i de menneskene du trenger - uten å ha et forhold til eksterne investorer.

Som CEO må man kunne gjøre selskapet interessant for (riktige) investorer. En av de faktorene som investorer vurderer tidlig er teamet. Har menneskene gjennomføringsevnen?

Som gründer er du sansnynligvis en god representant for teamet, visjonen og stå-på vilje.

3. Være synlig

For å oppnå 1. og 2. må man så klart være synlig. For startups er daglig leder oftere ansiktet utad sammenlignet med etablerte bedrifter. “Synlig” kan man være på mange måter; twitter, media, konferanser/meetups, startup-programmer osv.

For gründere kommer dette ofte naturlig siden man ofte allerede har et fotavtrykk i sin nisje.

Deleger resten

Alt det andre som en daglig leder skal gjøre kan delegeres.

Regnskap får du hjelp til fra regsnaksfører/revisor.

Skill CEO rollen fra den daglige administrasjonen. Kan noen (eksterne eller interne) ta en COO (Chief Operating Officer) rolle?

Mangler “CEO-personligheten”?

Den eneste grunnen til at en fra gründer teamet ikke skal være CEO er dersom man “ikke er den typen” som liker oppmerksomhet og heller vil fokusere internt i bedriften. Det hjelper nok å være noe ekstravert.

Helt OK å ta en rolle med med internt fokus også, men prøv CEO først 🚀. Det er ikke så vanskelig. Bare pass på så man ikke blir en 7. far i huset.